torsdag 15 mars 2012

LCHF-lasagne

LCHF-lasagne och sallad

Lasagne var länge min absoluta favoriträtt (nu ligger laxrätter i toppen). Utan pasta blev det ju väldigt svårt att göra lasagne men så hittade jag lchf-pastan som givetvis passade perfekt till lasagne också. Det här blev riktigt gott! Lasagneplattorna kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåpet tills lasagnen läggs ihop. Min sexåriga son åt mer än mig och sa flera gånger att det var jättejättegott.




LCHF-LASAGNE
4-5 pers

2 dl riven ost

Lasagneplattor:
2 ägg
60 g färskost
0,25 dl fiberhusk
0,75 tsk salt

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 msk osockrad tacosås, valfri styrka
1,5 msk köttfond
Kanel
Curry
Oregano
Timjan
Soja
Salt och svartpeppar

Ostsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Lasagneplattor: Vispa äggen pösigt och vispa sedan ner färskosten. Blanda fiberhusk och salt och vispa ner även det i blandningen. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut tunnt (jag använder ett bakplåtspapper av silikon som inte fastnar, har man ett bakplåtspapper av papper kanske det behöver oljas). Behåll det övre bakplåtspapperet på och grädda i 10 minuter i 150 grader (eller 125 grader i varmluftsugn). Lossa försiktigt det övre bakplåtspapperet och skär pastan i lasagneplattebitar.

Köttfärssås: Finhacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, tacosås och fond. Krydda med kanel, curry, oregano, timjan, soja, salt och peppar. Låt lite av vätskan koka in utan lock först, lägg sedan på locket och låt såsen koka under lock minst 10 minuter.

Ostsås: Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta av värmen och rör i osten så att den smälter. Smaka av med salt och peppar.

Lasagne: Varva köttfärs, ostsås och lasagneplattor i en ugnsform. Börja med köttfärs i botten och avsluta med ostsås på toppen. Toppa med lite riven ost. Gratinera i 15-20 minuter i 225 grader i mitten av ugnen. Servera med en sallad.


Receptet på ostsåsen är hämtat från 56kilo.se


Tillägg 2014-04-28: Jag använder inte den här pastan längre. Nu gör jag istället en mejerifri lchf-pasta som jag tycker blir mycket godare än den här. Receptet på den lasagne jag gör nuförtiden hittar ni här.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

12 kommentarer:

Theresia sa...

Wow!! =) =) Gott gott gott. Kan tänka mig din sons förtjusning.

Linruz sa...

Mums......ska jag definitivt testa att göra.
kram kram
Lina

Unknown sa...

Mina barn vill äta lasagne bara med LCHFlasagneplattor numera! :)
ha en fin dag!
//Lana

monkan sa...

Pastareceptet är verkligen en välsignelse! Min nittonåring har godkänt det till 100%; även till hans favoritpastasås med lövbiff och svamp. Har bjudit icke-lchf:are på lasagne med det och fick bara glada tillrop!

Lollo sa...

Jag brukar köra latvarianten med squash istället för hemgjorda plattor, fungerar för mig sålänge man får sin goa gegg-lasagne =)

Jättetrevlig blogg, tittar in titt som tätt =)

Jenny sa...

Älskar också detta pasta recept. Har fått klart godkänt av min sambo. Verkligen jättegott med lasangen. Vad blir det i helgen för gott då?

anna sa...

Jösses, detta måste testas i nästa vecka=)))

Sofia - ett bättre du sa...

Guuuud vad gott det där låter då :)

Jenny sa...

Ni som har testat, smakar det som vanlig lasagneplattor??

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jenny: Personligen har jag lite svårt för fiberhusksmaken i LCHF-pastan men i lasagn tycker jag att det smakade som vanlig lasagne. Sonen tyckte att det smakade vanlig pasta. Har läst många som tycker att det smakar som vanlig pasta medans andra tycker att den är för "äggig".

Karin Jilsén sa...

Kanongott och högt betyg av den vuxne sonen som alltid önskar sig lasagne om han får bestämma! Jag trodde inte han skulle gilla den eftersom han älskar "vanlig" lasagne! Men det gjorde han, bad att få med sig matlåda också! Det är så kul att läsa din blogg, jag får så mycket input och inspiration, så fortsätt bara :D

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Karin Jilsén: Vad roligt! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...