fredag 3 februari 2012

Beurre blanc (smörsås)

Det här är en härligt god sås som passar till fisk. Jag hade aldrig hört talas om den här såsen innan jag såg såg ett avsnitt av Sveriges mästerkock och en av de tävlande hade lagat beurre blanc. Efter lite googlande provlagades såsen här hemma och den föll oss absolut i smaken.

Här rörs det ordentligt


BEURRE BLANC (SMÖRSÅS)
4 pers

3 scharlottenlökar
100 g osaltat smör, rumstempererat
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Finhacka löken och fräs i smör i en kastrull utan att löken tar färg. Tillsätt vinäger och vin och låt det koka ihop på hög värme tills vätskan nästan kokat bort. Tillsätt grädde och koka 2 minuter. Vispa ner det rumstempererade smöret och smaka av med salt och peppar. Det är viktigt att såsen inte kokar upp efter att man tillsatt smöret.


Receptet hämtat från Systembolaget

3 kommentarer:

Annika Rogneby - Bakglädje med LCHFRECEPT sa...

Den här såsen måste jag bara prova! Har sökt så länge efter en varm sås att ha till fisken o det här måste jag testa :-)

Anonym sa...

Prova gärna också med två timjankvistar samtidigt med löken, ett par droppar citron samt klippt gräslök på slutet.
Fantastiskt!

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Tack för tipset, det låter jättegott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...